Pavel Dvořák

Z uhlí párek nevyrobíš, Babiši!

27. 07. 2016 16:03:12
Mnoha horníkům z Mostecka vzala Vláda svým rozhodnutím neprolomit limity těžby hnědého uhlí práci a životní perspektivu. Mostečtí horníci proto logicky čekají na kompenzaci od státu, stejně jako je dostanou jejich kolegové z OKD.

Pomoc jim odmítl poskytnout hlavně miliardář a ministr financí Andrej Babiš.

Babišovy argumenty jsou výsměchem nejen pro horníky, ale pro všechny, kdo doposud věřili, že je populista Babiš mentálně a politicky (o odbornosti nemůže být řeč) schopen vykonávat funkci ministra financí.

Babiš ve svém dnešním komentáři pro deník Právo doslova napsal: Finanční situace těžební společnosti – jde o Severočeskou energetickou, a. s. – je velmi dobrá. Je to prosperující firma – za poslední čtyři roky dosáhla více než pět miliard Kč zisku a na účtech je zhruba 3,5 miliardy nerozděleného zisku. Připomínám také, že ji plně vlastní kyperská společnost, kterou údajně vlastní Pavel Tykač. Případné dividendy proto z firmy odcházejí na Kypr. Je potom skutečně tak nutné hledat peníze v českém státním rozpočtu, aby se vyplatilo odstupné zaměstnancům, kteří ztratili práci? Firma má přece dostatek zdrojů na to, aby své zaměstnance odškodnila. Je to také její sociální odpovědnost – bez diskuse.

Babiš ale zapomněl, anebo nemá tak dobré PR, jak se mnohdy říká, na několik zásadních věcí.

Žádná firma Severočeská energetická neexistuje! Babiš si chtěl vzít na mušku zřejmě firmu Severní energetická, ale „akosi si pomýlil mená“. Nevadí, stane se. Daleko větším problémem je, že Babiš lže, když říká, že peníze od státu dostane právě tato firma. Není to pravda, dostali by je přímo horníci. Ale to Babišovi nevadí a perlí dál. Tvrdí, že peníze zmizí na Kypr. Ale doparoma, Andreji, tady nám něco nesedí. Před nedávnem jsi právě Tykačovu Severní energetickou vyznamenal coby jednoho z největších plátců daní v této zemi. Mimochodem, Agrofert mezi těmito firmami nebyl. Stejně tak v Agrofertu, pokud vím, zaměstnanci nedostávají třinácté platy, Tykačovi horníci ano.

A Andreji, promiň mi ten osobní tón, proč si myslíš, že by firma, kterou jsi tím, žes hlasoval pro neprolomení limitů, donutil zavřít krám, měla ještě vyplácet kompenzace svým zaměstnancům nad rámec odstupného? Proč jsi nebyl tak důsledný třeba při tunelování Bakalova OKD?

Andreji, házíš odpovědnost na soukromou firmu, která ale na rozdíl od OKD a mnoha jiných své povinnosti vůči svým zaměstnancům plní. Co takhle kouknout na to, do jakých daňových rájů uklízí peníze Agrofert, jehož dceřinou firmu vyšetřuje policie? Anebo se pro tebe stal Pavel Tykač konkurencí a dostal chuť na uhlí? Tomu se dá jen těžko věřit. Andreji, vždyť přece z uhlí párek nevyrobíš. I když v tvém případě to není úplně vyloučeno.

Autor: Pavel Dvořák | karma: 23.47 | přečteno: 649 ×
Poslední články autora